Akupunktur
Har du upplevt smärta, stelhet eller fått en skada i en muskel eller led?
Då gör du rätt i att uppsöka en naprapat.
Hur fungerar akupunktur?
När nålar sätts in i akupunkturpunkter, skickas impulser via tunna nerver från det behandlade området till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Som svar på stimuleringen börjar centrala nervsystemet öka produktionen av olika ämnen, till exempel endorfin som bland annat bidrar till att minska smärta. Dessutom ökar blodcirkulationen i vävnaden där nålarna sitter via utsöndring av CGRP.
Även dessa substanser kan ”tränas upp”, så det kan dröja 5-10 behandlingar innan man får full effekt. I regel används akupunktur som ett komplement till annan behandling så du bör få tydligt märkbara resultat efter senast tre behandlingar. Efter akupunkturbehandlingen känns musklerna ofta mycket avspända. Effekter av akupunktur liknar till stor del det man kan se vid muskelarbete som träning.
Vanliga frågor om akupunktur
HUR KÄNNS AKUPUNKTURBEHANDLINGEN?
Behandlingen känns avslappnande och är vanligtvis helt smärtfri. Det viktigaste med behandlingen är att den är trygg. Världshälsoorganisationen (WHO) har klassificerat akupunktur som en säker behandlingsform då den utförs av en utbildad akupunktör.
Eftersom akupunktur är en läkemedelsfri behandling, har den inte en försvagande effekt t.ex. på en pågående medicinering. Det är ändå skäl att informera akupunktören om en eventuell medicinering eller en diagnos.
FÖR VEM PASSAR AKUPUNKTUR?
Akupunktur fungerar bra för de flesta. Men ibland kan t.ex. en hjärtsjukdom, blodförtunnande läkemedel eller cancer vara orsak till att avbryta eller annullera en behandling. Samarbete med läkare, sjuksköterskor och barnmorskor är därför viktigt, eftersom samarbetet tryggar patienten och ger det bästa resultatet.
HUR LÅNGA ÄR BEHANDLINGSTIDERNA?
Med akupunktur behandlar man holistiskt olika typer av symtom och befrämjar hälsan. Människor söker sig till akupunkturbehandling av olika skäl vilket betyder att antalet behandlingar varierar mycket.
Generellt kan man säga att en viss grad av resultat erhålls efter cirka 3 – 5 behandlingar. Det är viktigt att kontrollera kroppens respons på behandlingen och hur lämplig behandlingen är. Därför är det bra att aktivt diskutera din egen behandlingsplan med akupunktören. Behandlingar sker vanligtvis en eller två gånger i veckan under de första veckorna. När behandlingarna börjar ge resultat, kan behandlingsplanen ändras enligt behov.
KAN AKUPUNKTUR HJÄLPA MOT HUVUDVÄRK?
Smärta påverkar människors liv på många olika sätt och den kan vara akut eller kronisk. Migrän och huvudvärk är vanliga besvär hos både kvinnor och män. Med akupunktur kan man behandla huvudvärk effektivt, medicinfritt och tryggt.
Målet med behandlingen är att minska smärtintensiteten, förkorta smärtperioden och hjälpa personen att må bättre. Akupunktur kan tryggt användas parallellt med en medicinering. Det lönar sig att påbörja en akupunkturbehandling när smärtperioden inte är som värst, för att den inte skall utlösa eller förvärra smärtan.
Hur går en behandling till?
Innan behandlingen påbörjas ska smärtan eller orsaken till sjukdomen vara utredd. Nålarna är steriliserade. För övrigt behövs inga särskilda förberedelser. Ett antal fina nålar sticks med en vridande rörelse in i akupunkturpunkter som kan finnas i muskler, senor eller bindväv. När behandlaren vrider på nålarna stimuleras vävnaden och närliggande nerver. Det uppstår en känsla som kan beskrivas som pirrande, avdomnad eller tryckande.
Nålarna placeras dels i smärtområdet, dels långt ifrån; i huvud, underarmar/hand eller underben/fot. Vanligen används fem till tolv nålar per behandling. Nålarna får sitta på plats i 20 till 30 minuter och behandlingen upprepas två till tre gånger per vecka. Resultat ses efter upprepade behandlingar. Effekten kan bedömas tidigast efter cirka fem behandlingar. Akupunktur används ofta i kombination med annan behandling, till exempel sjukgymnastik eller läkemedel. Du kan känna dig törstig och bli lite trött eller upprymd efter behandlingen. Det är bra om du dricker vatten och vilar efteråt.
Akupunktur härstammar från traditionell kinesisk medicin. Med modern västerländsk forskning har man kunnat visa att akupunktur har positiva effekter i form av smärtlindring samt påverkan på det autonoma nervsystemet.
Genom Socialstyrelsens godkännande 1984 och 1993 har akupunktur fått en plats i dagens hälso- och sjukvård som behandlingsmetod mot smärta och vissa sjukdomstillstånd.